ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Το θαύμα της Αγίας Τριάδας



Το έτος 1928 αποφασίστηκε η κατεδάφιση και η ανέγερση νέου Ιερού Ναού στην Κάτω Στενή γιατί ο πληθυσμός αυξανόταν με την πάροδο του χρόνου. Τέσσερα περίπου χρόνια διήρκεσαν οι εργασίες για την αποπεράτωση του και ανηγέρθη στο ίδιο οικόπεδο που υπήρχε ο προηγούμενος Ναός και ήταν μικρών διαστάσεων. Άρχισε δε να λειτουργεί από το 1932.
Εφημέριος ήταν τότε ο Παπαγεώργης Σιμιτζής (Παπατσιρώνης) και η ενοριακή επιτροπή αποτελείτο από τους Δημήτριο Καλαμαρά, Δημήτριο Γερακίνη (Κέφαλο) Ιωάννη Σιμιτζή (Γιαννιό) και Γεώργιο Κρητικό.
Τα μέλη της ενοριακής επιτροπής όλοι μαζί ή εκ περιτροπής εκτός από τη Στενή γυρνούσαν σ' όλη την Εύβοια όπου διενεργούσαν έρανο για να εξοικονομήσουν χρήματα για το σκοπό αυτό. Η μεταφορά γινόταν με τα μουλάρια και εκτός από χρήματα συγκέντρωναν και διάφορα γεννήματα (καρπούς) αλλά και άλλα αντικείμενα που μπορούσαν να εκποιηθούν ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα χρήματα.
Το 1929 όταν είχαν γίνει στη Στενή οι μεγάλες καταστροφές από τις πολλές βροχές, μέλη της επιτροπής γυρνούσαν από κάποια εξόρμηση που είχαν κάνει για τον έρανο σε διάφορα χωριά. Δεν ξέρουμε αν ήταν όλοι, ήμαστε σίγουροι όμως ότι ήταν ο Ιωάννης Σιμιτζής (Γιαννιός) και ο Δημήτριος Γερακίνης (Κέφαλος).
Με τα μουλάρια φορτωμένα κατάκοποι και καταμουσκεμένοι απ' τη βροχή, πέρασαν τη γέφυρα της Αγίας Τριάδος η οποία ήταν ξύλινη.
Δεν είχαν περάσει δύο λεπτά από τη στιγμή που πέρασαν και η γέφυρα από την πίεση των ορμητικών νερών έπεσε.
Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε από τους πιστούς σαν θεϊκή παρέμβαση που κράτησε τη γέφυρα μέχρι να περάσουν οι άνθρωποι που γυρνούσαν φορτωμένοι με προσφορές για το κτίσιμο της εκκλησίας
Αυτό θεωρήθηκε σαν θαύμα και έδωσε επιπλέον ηθικές δυνάμεις στους κατοίκους να αγωνιστούν για την αποπεράτωση της εκκλησίας.

Γιάννης Γιαννούκος

Διρφυακά Νέα
Μάιος 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια: