ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Στη Δίρφυ και τη Στενή



Τόπος προνομιούχος και πλούσιος. Με τρεχούμενα νερά: ποτάμια, πηγές, βρύσες. Με πυκνή βλάστηση: πλατάνια, καστανιές, έλατα. Με εντυπωσιακό ανάγλυφο: ορθοπλαγιές, περήφανες κορυφές, δροσερά φαράγγια. Σε ένα σημείο-κλειδί, το πέρασμα στην Ανατολική Εύβοια και το Αιγαίο. Και με μια ομορφιά που κανένα καιρικό φαινόμενο δεν μπορεί να κρύψει!

Απόδραση στο «μικρό Φούτζι»

Η πρώτη χιονόμπαλα σε πιάνει στον... ύπνο! Η δεύτερη δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια για ελιγμούς. Η τρίτη φεύγει από το δικό σου χέρι και μαζί της... φεύγεις κι εσύ φαρδύς πλατύς στο χιονισμένο πλακόστρωτο του καταφυγίου!

Τις Κυριακές το καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» (υψόμετρο 1.120) της Δίρφυος, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, γεμίζει κόσμο -Χαλκιδαίους και Αθηναίους κυρίως που απολαμβάνουν την ημερήσια εκδρομή τους εδώ, κάθε εποχή του χρόνου.

Το καταφύγιο βρίσκεται 7 χλμ. βόρεια της Στενής, στη θέση Λειρί, και έχει μαγευτική θέα προς την ηπειρωτική Ελλάδα και το Αιγαίο. Επίσης είναι η αφετηρία της πεζοπορικής διαδρομής που οδηγεί στην ψηλότερη κορυφή, στη Δέλφη, στα 1.743 μ. Φυσικά ελάχιστοι είναι αυτοί που δοκιμάζουν την ανάβαση, αν και η κατάληξή της είναι... θεϊκή! Κι αυτό γιατί κατά τη μυθολογία η Δέλφη, μεταξύ άλλων, διεκδικεί την τέλεση του γάμου του Δία και της Ήρας. Είτε κερδίζει είτε όχι, ο μύθος λέει πως η κορυφή ήταν αφιερωμένη στην Ήρα και υπήρχε εκεί ο εντυπωσιακός ναός της Διρφύας Ήρας.

Πολλοί οι... επισκέπτες στην πλατεία της Στενής.

Απρόβλεπτη και γοητευτική

Σήμερα οι ορειβάτες και οι περιπατητές μιλούν για άλλα πράγματα: «Η Δίρφυς είναι άγρια και απρόβλεπτη», λένε και είναι γνωστό πως αυτή συνήθως «κρατάει» τον καιρό και δεν πλήττεται η Αθήνα από έντονα καιρικά φαινόμενα. «Εμείς οι ορειβάτες την αποκαλούμε μικρό Φούτζι γιατί η κορυφή μοιάζει με ηφαίστειο», συμπληρώνουν και τονίζουν πως ακόμη κι αν είναι καλός ο καιρός στη Δίρφυ δεν μπορείς να είσαι ποτέ σίγουρος.

Δεν είναι όμως μόνο η εντυπωσιακή κορυφή και το καταφύγιο που έχουν ενδιαφέρον. Είναι και η ωραία ανηφορική διαδρομή από τη Στενή μέχρι εκεί, ανάμεσα στις καστανιές, τις κερασιές και τα έλατα.

Το σημείο στάσης είναι το Διάσελο στα 1.000 μ. υψόμετρο περίπου. Εκεί ξεκινά ο χωματόδρομος που οδηγεί στο καταφύγιο έπειτα από 2 χλμ. Τον χειμώνα ακόμη και όχημα 4x4 δύσκολα περνάει, οπότε θα περπατήσετε και θα το απολαύσετε!

«Παίζοντας» με το χιόνι στο καταφύγιο της Δίρφυος.



Αναρρίχηση

Ο βράχος της Στενής που λέγεται Καραούλι συζητιέται πλέον συχνά στις παρέες των αναρριχητών, αφού είναι αναρριχητικό πεδίο και αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους.

Το πέτρωμά του είναι ασβεστολιθικό, το ύψος του φτάνει μέχρι και τα 80 μέτρα και έχει γύρω στις 20 διανοιγμένες διαδρομές, στις οποίες έχουν τοποθετηθεί ανοξείδωτες πλακέτες και βύσματα. Παράλληλα στα σκαριά είναι η οργάνωση και άλλων βράχων. Για πληροφορίες απευθυνθείτε στον ΕΟΣ Χαλκίδας και στο καταφύγιο.

Το καταφύγιο «Μιχάλης Νικολάου» στα 1.120 υψόμετρο. Στο βάθος η κορυφή Δέλφη που προσφέρει συγκινήσεις σε περιπατητές και ορειβάτες.




Μονοπάτια

Το κορυφαίο μονοπάτι της περιοχής είναι αυτό που ξεκινά από το καταφύγιο και οδηγεί στην κορυφή Δέλφη έπειτα από 2,5 ώρες περίπου. Και από τη Στενή όμως ξεκινούν υπέροχες διαδρομές, κάποιες είναι και σηματοδοτημένες. Πρόκειται για το Σ1 το οποίο πηγαίνει στο καταφύγιο έπειτα από 2 ώρες, το Σ2 το οποίο επίσης οδηγεί στο καταφύγιο έπειτα από 2 ώρες περνώντας όμως από το καστανοδάσος και το Σ3 το οποίο ανηφορίζει προς τις κορυφές του Ξηροβουνίου ή την πηγή Κόνισμα του Ξηροβουνίου. Ενδιαφέρον μονοπάτι είναι και αυτό στο φαράγγι της Αγάλης.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ

Η Στενή απέχει από τη Χαλκίδα 30 χλμ. Η διαδρομή από τη Χαλκίδα περνά από τη Νέα Αρτάκη κι έπειτα πηγαίνει ανατολικά προς Βατώντα, Καθενούς, Κάτω και Άνω Στενή.


Τα μονοπάτια Σ1 και Σ2 οδηγούν στο καταφύγιο της Δίρφυος αλλά υπάρχουν δεκάδες ακόμη για να περπατήσετε.




ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

• Καταφύγιο: 22280 25665
• ΕΟΣ Χαλκίδας: 22210 25230
• Έφορος καταφυγίου: κ. Σταματίου, 6972026862
• Φύλακας καταφυγίου: Θανάσης Μαροσούλης, 6979678306

ΓΙΑ ΠΟΤΟ ΚΑΙ ΚΑΦΕ

Στην Άνω Στενή αξίζει να καθίσετε στο «1743» που έχει ωραία γλυκά, στην «Ελάτη» όπου θα βρείτε τοπικά προϊόντα, στο «Ρόδι» που σερβίρει και ποικιλίες και στην «Όναρ» που την προτιμούν οι νέοι των μονοήμερων εκδρομών.

ΒΟΛΤΑ ΣΤΗ ΣΤΕΝΗ

Η Άνω Στενή αρχίζει να γίνεται τουριστικό θέρετρο και δίκαια με τέτοιο φυσικό περιβάλλον.




Ήχοι: Το ποτάμι που κατεβαίνει στη στενή ρεματιά και κελαρύζει, τα πουλιά που παίζουν κρυφτό ανάμεσα στις καστανιές και τα πλατάνια, το νερό που τρέχει από τις δεκάδες βρύσες του χωριού, το χιόνι που πέφτει βουβά τον χειμώνα και στέκεται στις σκεπές, οι μοτοσικλέτες που ανηφορίζουν στις απότομες στροφές για να γεμίσουν λάσπη στις υπέροχες δασικές διαδρομές, το πεντάλ από τα ποδήλατα βουνού που ελίσσονται ανάμεσα στα έλατα, οι φωνές των αναρριχητών που κρέμονται από τον διάσημο βράχο, η ανάσα των περιπατητών που ανακάλυψαν τη μαγεία του καστανοδάσους.

Βρίσκεσαι στη μέση της Εύβοιας, ανάμεσα σε δύο βουνά, τη μεγάλη Δίρφυ και το μικρό Ξηροβούνι, στη Στενή. Ένα πεδίο δραστηριοτήτων που δεν έχει ακόμη οργανωθεί, αποτελεί πάντως έναν μικρό παράδεισο για τους φυσιολάτρες.



Κατά μήκος του δρόμου παρατάσσονται οι μικροπωλητές με τα τοπικά προϊόντα και οι... ψήστες των εστιατορίων που ειδικεύονται στη σούβλα και καλούν τους περαστικούς για κρασί και κρεατικά.

Το Στενιώτικο ρέμα διασχίζει το χωριό και προς το τέλος του οικισμού δημιουργεί πλατώματα με πανύψηλα πλατάνια τα οποία προσφέρονται για απολαυστικούς περιπάτους. Ωραίο περίπατο μπορείτε να κάνετε και στο καστανοδάσος της Στενής, το οποίο έχει χαρακτηριστεί αισθητικό, έχει έκταση 4.500 στρέμματα ή και περισσότερα σύμφωνα με πολλούς, πυκνή βλάστηση που αποτελείται κυρίως από κεφαλληνιακή ελάτη και καστανιά και έχουν παρατηρηθεί δεκάδες είδη πουλιών.



Βόλτες θα κάνετε και μέσα στο χωριό της Άνω Στενής για να δείτε τα παλιά σπίτια, την πλατεία με τα καφέ όπου περνούν τις ώρες τους ντόπιοι κι επισκέπτες και φυσικά τις βρύσες.

Οι πιο διάσημες είναι η βρύση του Νταβέλη και η βρύση του Γιατρού επάνω στον δρόμο και δίπλα στο εκκλησάκι απ όπου αρκετοί Χαλκιδαίοι γεμίζουν μπουκάλια και μπετόνια αποφεύγοντας το νερό της πόλης.

Κάθεσαι στο παγκάκι δίπλα στην Καμάρα μαζί με τους παππούδες και κουβεντιάζεις μαζί τους. Το Datsun του μανάβη πάλι παρκάρει μπροστά σου και διαλαλεί την πραμάτεια του όπως κάθε μέρα.

Ένας παππούς σηκώνει το χέρι και με τη μαγκούρα σου δείχνει το μεγάλο ψηφιακό θερμόμετρο που έχει τοποθετηθεί στο δέντρο: δείχνει -2ο C... «Πάλι χάλασε. Ο,τι θέλει λέει, εδώ είναι καλοκαιράκι», λέει και σου κλείνει συνωμοτικά το μάτι.

ΔΙΑΜΟΝΗ

Η έκπληξη στη μέχρι πρότινος μη αναπτυγμένη Στενή ακούει στο όνομα «Μουσικό Πανδοχείο» (22280 51202, www.mousikopandoxeio.gr) και πρόκειται για τον ολοκαίνουργιο ξενώνα του μουσικού Τάσου Ιωαννίδη. Καλοφτιαγμένα δωμάτια, μεταλλικά γλυπτά στα κρεβάτια και τους κοινόχρηστους χώρους, τζάκια και μοντέρνα διακόσμηση. Αυτό που εντυπωσιάζει όμως είναι η ύπαρξη μικρού στούντιο ηχογράφησης και οργανοθήκης: στο σαλόνι με το τζάκι και τους καναπέδες μπορείτε να απολαύσετε μουσική και να συμμετέχετε στις μουσικές βραδιές που διοργανώνουν οι ιδιοκτήτες και οι φίλοι τους.

Επίσης μπορείτε να μείνετε στο καταφύγιο: ανακαινίστηκε το 2007 και έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 48 ατόμων. Στην Άνω Στενή υπάρχουν και 2 απλά, παλιά ξενοδοχεία: «Δίρφυς» (22280 51217) και «Στενή» (22280 51221).

ΦΑΓΗΤΟ

Εδώ έχει την τιμητική της η σούβλα και η σχάρα στις οποίες καλοψήνονται τα σαββατοκύριακα κοκορέτσια, κοντοσούβλια και άλλα κρεατικά.

Στην Κάτω Στενή

Αξίζει οπωσδήποτε να καθίσετε στο «Χάνι» (τηλ. 6975598768). Είναι ένα ωραίο κουτουκάκι για παρεϊστικες νύχτες: ο Μάκης και η οικογένειά του έχουν φροντίσει τον χώρο με τζάκι και παλιά αντικείμενα και φωτογραφίες της περιοχής και σας σερβίρουν κουνέλι κατσαρόλας, κόκορα με μακαρόνια, σπιτικές πίτες, μανιτάρια, μακαρόνια με καμένο λάδι και μυζήθρα και καλοψημένα κρεατικά. Το κρασί είναι δικό τους, το γλυκό στο τέλος κέρασμα και η εξυπηρέτησή τους σκλαβώνει.


Στην Άνω Στενή

Ξεχωριστή από τις ταβέρνες της είναι ο «Κισσός» (22280 51226) γιατί ο Σπύρος Ντουμάνης είναι μάστορας στο ψήσιμο και έχει πάντα ποικιλία κρεάτων.

Δοκιμάστε το τοπικό τυροπιτάρι, μελιτζανοσαλάτα, γεμιστές πιπεριές και άλλα νόστιμα μεζεδάκια.

Βρίσκονται επίσης και οι ταβέρνες «Τσέλιγκας» (22280 51230), «Πλάτανος», «Καρλατήρας» (22280 51254), «Καταρράκτης» (22280 51384) στον δρόμο προς το βουνό με σούβλα-σχάρα, ενώ στην πλατεία μπορείτε να καθίσετε στον «Βράχο» (22280 51546) ή τη «Μουριά».



Δεν υπάρχουν σχόλια: