ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

29 Μαΐου Η άλωση της Πόλης



Μια ιστορική επέτειος είναι ημέρα νεκρών.

Δεν είναι όμως ημέρα νεκρή.


Η 29η Μαΐου παραμένει για το γένος μια ανοιχτή πληγή. Μια πληγή από την οποία βγαίνει ζωή. Από το αίμα που χύθηκε εκείνη την αποφράδα ημέρα του 1453 ξεπήδησε ένας καινούργιος κόσμος. Βγήκαμε εμείς, βγήκαν οι Βούλγαροι, βγήκαν οι Σέρβοι, οι Αλβανοί. Ένας καινούργιος κόσμος που ωστόσο διατηρεί τη βυζαντινή φύτρα του. Η βυζαντινή καταγωγή δένει όλους τους λαούς της Χερσονήσου του Αίμου. Γι' αυτό η άλωση της Πόλης δεν θα έπρεπε να τιμάται μόνο από εμάς τους Έλληνες αλλά από όλους τους γείτονές μας, μαζί με εμάς.

Έτσι η ιστορική μνήμη θα γινόταν ζύμη μιας νέας πολιτικής, μιας πολιτικής που θα ένωνε, δε θα χώριζε. Και που θα έκανε την Τουρκία να πάψει να είναι απειλή και να γίνει συνεργάτης. Μπορεί η ιστορία να μας χωρίζει. Η γεωγραφία μας ενώνει. Οι Τούρκοι μπορεί να κρατούν το έδαφος της Πόλης. Εμείς κρατάμε το πνεύμα και την ψυχή της και συνεχίζουμε την πολιτική και πολιτιστική παράδοσή της. Η Πόλη δεν είναι εκεί, είναι εδώ. Εδώ υπάρχει η ψυχή της. Η εθνική μας επιβίωση θα εξαρτηθεί από το πόσο θα κρατήσουμε «στητή και ολόρθη» όπως λέει ο Εθνικός μας ποιητής, την ψυχή αυτή.

Πρέπει να κρατάμε ψηλά τα Αγια της φυλής (με την έννοια του Γένους) κι όχι να ρίχνουμε τροφή κυνών τα «άγια τοις κυσί». Γιατί έτσι θα γίνουμε τροφή κυνών και γαλών. Περίγελος «παλιόψαθα» των Εθνών που λέει και ο Μακρυγιάννης.

Αλέκος Φραγκιάς

Διρφυακά Νέα

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Τα Βρουκολιά (Βουκολιά) στη Στενή Ευβοίας


Πριν από 60 και πλέον χρόνια, στη Στενή υπήρχαν 400-500 αγελάδες-βόδια, τα οποία δεν μπορούσαν να συντηρήσουν ή να τα εκτρέφουν στα σπίτια τους λόγω έλλειψης χώρου κυρίως.


Γι αυτό το λόγο υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι συγκέντρωναν όλα τα βοοειδή του χωριού και δημιουργούσαν τα Βρουκολιά (Βουκολιά).

Οι βουκόλοι έφτιαχναν μια μάντρα σε κάποια περιοχή που συνήθως ήταν μία από τις παρακάτω: Θυμάρια, Λιβάδια, Βρωμόκλαρο, Παλιάλωνα, Μεγάλο χαντάκι, Πέτρα, Ξυδάδες, μαδαρούς κ.λ.π..
Ο ορισμός του χώρου που θα λειτουργούσε το Βουκολιό γινόταν με κοινοτική απόφαση (αστυνομική).

Τα ζώα τα συγκέντρωναν οι βουκόλοι προς το τέλος Μαρτίου, τα βοσκούσαν καθημερινά και τα πότιζαν στις «Κληματαριές» ή στις «Μπαχούνες», ανάλογα με το που ήταν εγκατεστημένο το Βρουκολιό..

Το βράδυ στη μάντρα, το κάθε ζώο ήξερε και πήγαινε μόνο του να κοιμηθεί στη δική του θέση (στο μάγκο του)

Η αμοιβή του βουκόλου ήταν δύο ξάια στάρι για το κάθε ζώο που είχε αναλάβει για όλη την περίοδο.

Η περίοδος του βουκολιού τελείωνε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Αυτή την ημερομηνία έπρεπε όλα τα ζώα να ήταν στα σπίτια για να τα ραντίσουν οι ιδιοκτήτες τους με τον Αγιασμό που είχαν πάρει από τη εκκλησία (της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού).

Γρηγόρης Κρητικός

Διρφυακά Νέα
Φεβρουάριος 1998

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Αυτό είναι διαμαρτυρία.



Χωρίς τους συνήθεις γνωστούς άγνωστους. Χωρίς κομματικές σημαίες. Χωρίς εργατοπατέρες. Χωρίς την προσπάθεια κομματικής εκμεταλλεύσεις από τους επαγγελματίες της πολιτικής και του συνδικαλισμού, χωρίς κόμματα της αριστερομεσαίας και δεξιοκεντρικής παράταξης, χωρίς οργανώσεις χωρίς χρωματιστές σημαίες.


Χωρίς όλους αυτούς που έπαιξαν, έχασαν, αλλά θα πληρώσουμε εμείς οι υπόλοιποι.

Σηκώθηκαν οι πολίτες, άφησαν τους καναπέδες, που τους είχαν αναγκάσει να καθίσουν τα τσιράκια που δεν άφηναν οποιασδήποτε μορφής διαμαρτυρία να «πέσει κάτω» και έσπευδαν να βρεθούν μπροστά για να κερδίσουν «ψήφους και συμπάθεια», είτε να καταδικάσουν, να κρίνουν και να επικρίνουν. Είτε να καταστρέφουν τις συγκεντρώσεις με τα καμώματά τους

Σ΄ αυτή όμως τη διαμαρτυρία δεν μπόρεσαν να βρουν ψεγάδι ούτε τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ

Ήσυχα, πολιτισμένα, με σεβασμό στο χώρο, με τάξη και πειθαρχία. το άχρωμο ανώνυμο πλήθος που με μοναδικό λάβαρο μια παλιά ιστορική γαλανόλευκη σημαία, συγκεντρώθηκε παρουσιάζοντας ένα -χαμηλού κόστους- θέαμα. Και κει υπήρξε το μεγαλείο, παρατηρώντας τα νέα παιδιά, τα ζευγάρια, και τους οικογενειάρχες να ομορφαίνουν τις δυστυχισμένες και ταλαιπωρημένες πλατείες, απαιτώντας μονάχα το δικαίωμα στη ζωή.



Δεν ξέρω αν έφταιξαν οι Ισπανοί γι'αυτο που είδαμε χτες στην Ελλάδα, σίγουρα πάντως κάτι τους χρωστάμε. Μερικές φορές η ειρωνεία των λαών απέναντι στη χώρα μας, είναι σαν το μπαμπά που μαλώνει το παιδί, είναι όμως τόσο πολύπλοκο να απομονώσουμε το γνήσιο κομμάτι της.



"Μη μιλάτε δυνατά και ξυπνήσουν οι Έλληνες"...

Διρφυακά Νέα

Επαγγέλματα στην Λάμαρη της παλαιάς εποχής



Μπακάλικα - Καφενεία

Μπακάλικα διατηρούσαν οι:

• Ρίννης Νίκος του Χρήστου και μετά τ' αδέλφια του Αναστάσιος και Θεόδωρος οι οποίοι είχαν και Κουρείο.

• Μπαλάκας Γεώργιος του Αθανασίου (Μπαλακούνας ή πρατίνας).

• Τσάλλας Γεώργιος του Δημητρίου (Μαργαρίτης).

• Τσάλλας Δημήτριος του Γεωργίου (Κουκλαμάς).

• Τσώκος Γεώργιος του Αθανασίου.

• Αλεξίου Ηλίας του Γεωργίου (Καραμάνος).

• Μπουρίκας Αγγελος του Πέτρου. Μόνο Καφενείο.

Τα μπακάλικα ήταν και καφενεία ή και σε κάποια γωνιά και Κουρείο.

Κουρείς

• Ρίννης Αναστάσιος του Χρήστου (Βάκας).

• Ρίννης Κων/νος του Ιωάννου (Κωτσαρίνης).

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΣΣΑΠΙΑ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΑΠΙΑΣ
¨Η ΓΑΙΑ¨


Δελτίο Τύπου


Ο Σύλλογός μας, ήδη από τις αρχές του 2009, εντόπισε το τεράστιο πρόβλημα της ρύπανσης του πόσιμου νερού με εξασθενές χρώμιο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα. Παρά το γεγονός της αμφισβήτησης του προβλήματος από τους φορείς της πολιτείας, συναισθανόμενοι το μέγεθος της βλάβης που προκαλεί το εξασθενές χρώμιο στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή να καταγγέλλουμε και να γνωστοποιούμε προς κάθε κατεύθυνση το πρόβλημα, με πάγιο αίτημα την παροχή υγιεινού και επαρκούς πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες του τόπου μας.

Με ανακοινώσεις, με συγκεντρώσεις, με παραστάσεις στα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος, με έγγραφα προς κάθε αρμόδια Αρχή, ακόμη και με προσφυγή μας στη Δικαιοσύνη, αναγκάσαμε τους αρμόδιους φορείς να αποδεχτούν εν τέλει την ύπαρξη του προβλήματος και ακολούθως να δραστηριοποιηθούν για την εξεύρεση ουσιαστικής και μόνιμης λύσης.

Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Από την επίσκεψη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη Στενή Ευβοίας στις 6-11-1960


(Διρφυακά Νέα)



Την Κυριακή 6-11-1960, πριν από 51 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επισκέφτηκε τη Στενή, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους.

Ο κος Καραμανλής αφού έκανε μια βόλτα στο χωριό μετά ανήλθε στον αυχένα της Δίρφυς (υψόμετρο 1100 μ.) όπου θαύμασε την πανέρμορφη φύση και θέα. Στη συνέχεια κατέληξε στο Ξενοδοχείο Δίρφυς του Χρήστου Καρλατήρα που εκείνη τη χρονιά είχε αρχίσει τη λειτουργία του, όπου γευμάτισε και συζήτησε με τους τοπικούς παράγοντες για τα προβλήματα του χωριού.


Από αριστερά: Ο Βασίλειος Χουλιάρας, ο Δημήτρης Θωμάς, ο Νομάρχης κος Μήλιος, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο γιατρός Κηρύκος Παπακωνσταντίνου, ο Κωνσταντίνος Βασιλείου (ο μικρός) και ο δικηγόρος Οδυσσέας Παλαιολόγος




Από αριστερά: Ο βουλευτής Αντώνης Κακαράς, ο κ. Παπακωνσταντίνου(υπουργός επί των οικονομικών), ο πρόεδρος της Κοινότητας Στενής Ταξιάρχης Μπεληγιάννης και ο κος Καραμανλής. Πίσω τους διακρίνονται ο Χρήστος Καρλατήρας και ο Νίκος Μπεληγιάννης







Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με τον Χρήστο Καρλατήρα




Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Γιατρός Κηρύκος Παπακωνσταντίνου ο βουλευτής Αντώνης Κακαράς, ο Χρήστος Καρλατήρας (όρθιος, σερβίρει), ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Δημήτρης Σκούρας, ο πρόεδρος της Στενής Ταξιάρχης Μπεληγιάννης, ο Δ/ντής Χωρ/κής Ευβοίας κ. Σοϊμοίρης. Μετά από τους δύο που έχουν γυρισμένη την πλάτη, δίπλα από τον κ. Καραμανλή ο κος Ροδόπουλος.



Μακρινή φωτογραφία από το γεύμα του κου Καραμανλή.



Ο κος Καραμανλής έξω από το μπακάλικο του Γιώργου Τσουτσαίου. Ενώ χαιρετά τη Μαρία Τσουτσαίου. Στο μέσον διακρίνεται καθαρά η Παρασκευή Κουτσούκου-Γάτου και πίσω από τον Κύριο Καραμανλή ο Θανάσης Μπαρμπούρης.




Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αναχωρεί από τη Στενή

-----------------------------------------------

Από την εφημερίδα «Διρφυακά Νέα».
-----------------------------------------------

Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Πόσο θα αντέξουμε;

Αυτό που ζούμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο κατάντησε σχιζοφρένεια! Τα προεόρτια άρχισαν με τις φωτιές της Πελοποννήσου και κορυφώθηκαν με τα Δεκεμβριανά το 2008. Χάσαμε το μυαλό μας πασχίζοντας να καταλάβουμε τι συμβαίνει και γιατί ξαφνικά άρχισαν όλα να παίρνουν διαστάσεις “μεγάλου”. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα μοιάζει με φορτηγό που ο οδηγός του είναι μεθυσμένος, κάνει “οχτάρια” στον δρόμο και σε κάθε στροφή φεύγουν άνθρωποι και εμπορεύματα. Περιμένουμε να ξεμεθύσει ο οδηγός ή να γκρεμιστούμε κάπου. εκτός κι αν ξυπνήσει ο συνοδηγός και πάρει το τιμόνι στα “στιβαρά του χέρια”(τώρα σωθήκαμε).



Και μεις, ο λαός; Πίσω στην καρότσα αποσβολωμένοι, ζαλισμένοι, βομβαρδισμένοι απ’ τα χαζοκάναλα, απ’ τους χαζοενημερωτές, απ’ τους χαζοδιασκεδαστές . Βομβαρδισμένοι με οτιδήποτε άχρηστο, μειωτικό. Ναι άχρηστο. Τι με νοιάζει εμένα που πήγαν τα spreads βάσης, τα ασφάλιστρα, οι τόκοι, τα επιτόκια, τα CDS, τα ομόλογα κλπ; Αν ήθελα να ξέρω θα σπούδαζα οικονομικά(όπως οι συνδικαλιστές στα ασφαλιστικά ταμεία που υπέγραφαν τα τοξικά). Εκείνο που θέλω να ξέρω είναι

ΠΩΣ θα τα βγάλω πέρα με 500ευρώ τον μήνα

ΠΟΥ θα βρω δουλειά

ΑΝ μπορώ να κάνω μια βόλτα χωρίς να με μαχαιρώσουν

ΑΝ μπορώ να διαμαρτυρηθώ χωρίς τον φόβο να με στείλουν στην εντατική.

ΑΝ έχω ορίζοντα

Το μόνο που ξέρω σίγουρα είναι ότι γίνομαι ήρωας όταν η Πατρίδα με χρειαστεί

Ρίξαν τον Στρος Καν. Ε, και λοιπόν, θα φέρουν κάποιον άλλο. Σάμπως τον γνώριζα και από χτες; Εμένα μ’ ενδιαφέρει πότε θα ρίξουν τον μπερντέ να σταματήσει η παράσταση του Καραγκιόζη που μας έστησαν με πολύ μαεστρία ντόπιοι, διγενείς


και αλλοεθνείς. Και έφτασα στο σημείο να αισθάνομαι όπως οι πρόσφυγες στα γκέτο της Ρουάντα. ανησυχία, φόβο, αβεβαιότητα, αγωνία, ζήλια(γι’ αυτούς που έχουν δουλειά). Ξέρετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό;

Φωνάζει ένας ογδονταπεντάχρονος κολοσσός απ’ αυτούς που δόξασαν και δοξάζουν το όνομα της Ελλάδας, ο Μίκης Θεοδωράκης. Κι αυτά που λέει είναι η αγωνία ενός λαού που βλέπει να τον δουλεύουν ψιλό γαζί. Που βλέπει οι αγώνες της δεκαετίας του 60,70, 80 για τις εργατικές κατακτήσεις να πηγαίνουν στράφι. Κι έρχεται ορκισμένος ο Υπουργός οικονομικών να μας σώσει πάση θυσία. Έτσι ψυχρά να απευθύνεται στον Ελληνικό λαό και να λέει «πρέπει να απολυθούν 150.000 άνθρωποι»!. Το λες έτσι ψυχρά χωρίς να κοκκινίζεις μωρέ;. Θάπρεπε να ψάχνεις μέρος να κρυφτείς πριν το ξεστομίσεις. Απολυθείτε πρώτοι εσείς μπας και γλιτώσουμε οι υπόλοιποι.

Κάθε εβδομάδα ο πληθυσμός μας ανεβαίνει κατά 500 …μετανάστες! Τους πιάνουν, αυτοί δηλώνουν(δασκαλεμένοι) πολιτικοί πρόσφυγες και με μια αίτηση αφήνονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα σε ένα μήνα. Ούτε αποτυπώματα, ούτε στοιχεία, ούτε καν από πού είναι. Οι έμποροι της πρέζας έγιναν περισσότεροι απ’ τα πρεζόνια.

Που την πάτε την Ελλάδα μπορούμε να μάθουμε κι εμείς; Θα χρεοκοπήσουμε δεν θα χρεοκοπήσουμε, θα πουληθούμε δεν θα πουληθούμε, θα καταστραφούμε δεν θα καταστραφούμε, θα αναδιαρθρωθούμε ή όχι;. Άλλοι περνούν και σε σφάζουν σαν αρνί για μια κάμερα(την πούλησαν 120ευρώ!!!!!!!!), άλλος περνάει και πετάει σε λαϊκή μολότοφ αδιαφορώντας για το που στέλνει τον πόνο, άλλος αντί να δείξει στο όργανο την ταυτότητά του βγάζει το πιστόλι και τον πυροβολεί στο στήθος. Αμφιβάλλω αν στην Αμερική κυκλοφορούν τόσα όπλα όσα εδώ . Και αυτοί οι υπερασπιστές της ασφάλειάς μας σε βάζουν κάτω με πυροσβεστήρες, γκλομπς και ασπίδες και χαροπαλεύεις στις εντατικές.

Φέρατε τον κόσμο σε αδιέξοδο, του δημιουργήσατε φοβικά σύνδρομα. Νιώθει προδομένος βλέποντας να συγκαλύπτετε ο ένας τον άλλο. Γηροκομεί τα παιδιά του λόγω ανεργίας. Μαζεύει απ’ τις τράπεζες τα λεφτά του σε γλάστρες και ντουλάπια. Κάνει αποθήκευση τροφίμων με τον φόβο πείνας. Οι τράπεζες σ’ απειλούν για 35ευρώ! Κάντε μια βόλτα στην περιφέρεια, μπορείτε;. Βγείτε απ’ τα καβούκια σας να δείτε σε τι κατάσταση βρίσκεται ο κόσμος . Εύκολο είναι; Οι ντομάτες μπορεί να είναι ακριβές αλλά από πέτρες, υπάρχουν μπόλικες.

Ο Παρατηρητής.

Χειμερινές αναβάσεις

(Το κείμενο είναι γραμμένο από τον Τάσο Ζάππα το 1931 ή 1932. Τη χρονολογία την υπολογίζουμε γιατί τότε ήταν πρόεδρος στη Στενή ο Ιωάννης Παλαιολόγος που αναφέρεται στην περιγραφή.)


-----------------------------------------------------------------------------------------

Στο λευκό όραμα της Δίρφης.



Και βόσκω και κορφολογώ.
Βουνό τις ομορφιές σου.
Τις ομορφιές σου πουν΄ θεϊκές,
παραδεισοπλασμένες…….

Κ. Κρυστάλλης

----------------------------------------------------------------------------

Τελευταία Κυριακή της αποκριάς. Καθένας έχει ετοιμαστεί για το πιο γερό ξεφάντωμα. Πρέπει να το κάψουμε απόψε και να γυρίσουμε το πρωί στο σπίτι καραβοτσακισμένοι. Σωστά. Ευτυχώς όμως που στη ζωή υπάρχουνε και άνθρωποι που τη βλέπουνε με πολύ διαφορετικό μάτι, κι αυτοί οι άνθρωποι, για τους οποίους η ζωή δεν περιορίζεται στα στενά όρια μιας θολής απ΄ τους καπνούς ατμόσφαιρας, αλλά βρίσκεται πέρα στον ανοιχτό ορίζοντα, μέσα στον καθάριο αέρα και στη χρυσή ηλιοβροχή, γίνονται κάθε μέρα και πιο πολλοί, πληθαίνουνε, όλες δε οι υπάρχουσες ενδείξεις επιτρέπουνε να ελπίζουμε, πείθουνε μάλλον, πως δεν θα είμαστε για πολύ καιρό μονάχα εμείς που ξέρουμε την πηγή των βασικών στοιχείων της ζωής.

Κοντά σε μας δεν θ’ αργήσουν να νοιώσουν κι οι πολλοί πως όταν οι πρασινισμένοι κάμποι λούζονται κάτω απ΄ το πλούσιο αχτιδοβόλημα του ήλιου οι βουνοκορφές με την άσπιλή τους λευκότητα πλαισιώνουνε τη γαλάζια έκταση του απείρου, τ΄ανθισμένα κλαδιά θρούνε στο σιγανό γλυκόπνοο αγέρι και οι φουντωμένες ρεματιές σκορπίζουνε αφειδώλευτο το ανοιξιάτικο μύρο, είναι σωστό έγκλημα να κάθεται κανείς κλεισμένος σε τέσσερα ντουβάρια.

Την τελευταία αυτή Κυριακή της αποκριάς 13 Μαρτίου, ακολούθησα την 99 εκδρομή του Φυσιολατρικού Ομίλου Πειραιώς, ενός σωματείου καλά οργανωμένου που έχει εργασθεί φιλότιμα για την ανάπτυξη της ορειβασίας και της φυσιολατρίας γενικά στη χώρα μας.

Την ομάδα αποτελούσαν οι κ. Ν. Αποστολίδης, Μιχ. Φούντος, Κωνστ. Καρατζάς, Θεοφ. Παυλίδης, Βασ. Αναγνωστόπουλος, Δημ. Φερούσης, οι δεσποινίδες Χάρις και Μαρίκα Κύρκου, ο υποφαινόμενος, με αρχηγό τον κ. Ανδρέα Κρητικό, Γενικό Γραμματέα του Φ.Ο.Π.

Ομολογώ πως είναι εξαιρετικά ενθουσιαστικό το γεγονός ότι μολονότι αποκριά το τρένο ήτο πλημμυρισμένο από εκδρομείς και των δύο φύλων που γεμάτοι λαχτάρα τρέχουνε στο ύπαιθρο, στα χιόνια. Κάτι ακόμα που έδινε μια εικόνα ελληνικής ζωής άγνωστης μέχρι προ ολίγου, ήταν τα λογής – λογής ορειβατικά εφόδια που έπιαναν το διαμέρισμα του βαγονιού:Σακίδια, παγούρια, ρακέτες, πιολέ, γκραμπόν, σχοινιά, ορειβατικά μπαστούνια. Το συνεργείο της μικρής μας εκστρατείας, για μια ειρηνική βέβαια κατάκτηση, ήταν πλήρες.

Σε λίγο, καθώς γλιστράμε γοργά με το τρένο ανάμεσα απ΄ τις πευκόφυτες εκτάσεις της Αττικής, ξεδιακρίνω στο βάθος του ορίζοντα ολόλευκη τη Δίρφη, χωμένη μέσα στα αιθέρια ύψη. Με σκιρτήματα χαράς υποδεχόμαστε αυτό το αγνάντεμα. Με τη φαντασία τη φέρνουμε κοντά μας, αρχίζομε κιόλας την ανάβαση, κορφολογούμε τις παρθενικές της χαρές, μπαίνουμε στα μυστικά της, την αγκαλιάζομε ολάκερη με τη ματιά…..

Στη Χαλκίδα, που φτάνομε στις 10, αφήνομε τις δυο ευγενικές μας συντρόφισσες και μπαίνομε στο λεωφορείο που μας περιμένει φεύγομε στις 12.30, ύστερα από δίωρη καθυστέρηση, για το χωριό Καθενοί (25 περίπου χιλιόμετρα ΒΑ της Χαλκίδος) όπου φτάνομε στις 2 παρά τέταρτο, περνώντας από το συνοικισμό Νέας Αρτάκης κι απ΄ το χωριό Πισσώνας. Σ΄ όλή τη διαδρομή η Δίρφη, γόησσα, λευκοντυμένη, έπαιρνε μια μεγαλόπρεπη θωριά ορθώνονταν μπροστά μας σαν μια γιγάντια πυραμίδα

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Μια μέρα σ΄ ένα χωριό

Από τη στήλη «Στο περιθώριο της ζωής», του Π. Παλαιολόγου. Eφημερίδα «ΒΗΜΑ», στις 28 Ιουνίου 1967


-------------------------------------------------------------------------------------------------


Σας ξεναγώ και σήμερα στην Άνω Στενή της Εύβοιας. Έξη ετών ανακάλυψη. Από τους πρώτους που την επεσήμαναν, ο Σπύρος Μελάς, ο Ψαθάς, ο Τάσος Ζάππας.

Έργο του Θεού και ενός γιατρού. Δεκάξη χρόνια γιατρός του χωριού, χωρικός κι ο ίδιος, ο κ. Καρλατήρας εγκαταλείποντας τη Στενή για να σταδιοδρομήσει στη γειτονική Χαλκίδα, άφησε εις ανάμνηση τη «Δίρφυ» που έδωσε τουριστική υπόσταση στην περιοχή. Άφησε ακόμη έμψυχη δωρεά, έναν από τους γιους με τη νύφη του, στη διεύθυνση το ξενοδοχείου. Άφησε και την άλλη νύφη, γιάτραινα αυτή, αγροτική γιατρό στην περιφέρεια που υπηρέτησε ο πεθερός της.

Γιατροοικογένεια. Στη Σιένα σπούδασαν τα δυο αγόρια. Στην Ιταλία επίσης ο τρίτος γιος, φαρμακοποιός αυτός. Όλοι μαζί τώρα άρχισαν να πλαισιώνουν στην κλινική του τον πατέρα τους.

Για πόσα είναι ικανή η οικογένεια όταν είναι οικογένεια…..

Από κει και πέρα η Άνω Στενή θεριεύει. Γεμάτη τα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα η

«Δίρφυ». Γεμάτη και τους θερινούς μήνες. Οικονομικό και πρόσχαρο ξενοδοχείο. Ότι χρειάζεται για τους «μέσους». Αγκαλιασμένο από πλατάνους και νερά. Βρύση με τρία στόμια στην περιοχή. Αλλά και που δεν είναι βρύσες. Πάνω από είκοσι στο χωριό. Δεν ζητάτε να σας φέρουν νερό. Απλώνετε το χέρι από την καρέκλα του καφενείου σας και γεμίζετε το ποτήρι.

Η φύση άραγε είναι που δίνει ημερότητα στο χωριό ή το χωριό δίνει ημερότητα στους κατοίκους; Αγαθοί, μειλίχιοι, ευπροσήγοροι. Δεν είναι πολλοί. Ούτε χίλιοι πεντακόσιοι. Το ξενοδοχείο τους τονώνει οικονομικά με την κίνηση που δημιουργείται..

Αθρόα παραγωγή επιστημόνων. Εκπαιδευτικοί, γιατροί, δικηγόροι, τεχνικοί. Τέσσερις μου λένε στρατηγοί.

Ατάραχος ο ύπνος με το νανούρισμα των πλατάνων και του νερού. Χορτάτος από ανάπαυση, βρίσκομαι το πρωινό στους κυριακάτικους δρόμους. Μεγάλη μέρα για το χωριό: Η τελετή του σχολείου. Πυρετώδης η κίνηση. Τ΄ αγόρια κάνουν την τουαλέτα τους βάνοντας τα κεφάλια τους κάτω από τις υπαίθριες βρύσες. Οι μητέρες πλένουν τα πόδια ως τον αστράγαλο. Ο ταβερνιάρης περνά στη σούβλα το κοκορέτσι. Μια κοπέλα σιδερώνει την κλαρωτή της φούστα. Τα παιδιά κουβαλούν καρέκλες στο σχολείο.

Ημιτελές το κτίριο. Στο «καρά γιαπί» του άνω ορόφου η γιορτή. Κυριαρχούν ο γυναικείος κόσμος και οι προχωρημένες ηλικίες.

Δεν έμειναν στα σπίτια μπερντέδες, κουρτίνες, σεντόνια, Κουρελούδες. Ως και κόλες περιτυλίγματος για να καλυφθούν τα κενά της σκηνής.

Ανοίγει κάποτε η αυλαία. Κουρεμένα τα κεφαλάκια των αγοριών. Καλοσφουγγαρισμένα τα μουτράκια, τα μπουτάκια. Με τα καλά τους οι μαθητές και οι μαθήτριες του Δημοτικού. Το χρώμα τη υγείας στα μάγουλα των περισσότερων. Συντελεί σ΄ αυτό και το συσσίτιο. Μη γινόμαστε αρνητές των πάντων. Ευεργετικό για τα χωριά, όπου οι γονείς λείπουν όλη μέρα στα κτήματα και τα παιδιά, ακόμα και όταν υπήρχε επάρκεια, χωρίς έλεγχο καθώς έμεναν, την περνούσαν με μια ελιά κι ένα ξεροκόμματο. Τώρα, πρωί – μεσημέρι, υπάρχει από πάνω τους η δασκάλα ή ο δάσκαλος. Υπάρχει και το πιάτο. Γεύματα υγιεινά και χορταστικά.

Απαγγελίες και σκετς στη σκηνή. Διασκεδαστικές αδεξιότητες. Μόνο που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω πιο παιδαγωγικό σκοπό εξυπηρετούν όλες αυτές οι σχολικές επιδείξεις. Αυτό όμως δεν είναι του παρόντος.

Η ώρα τώρα του δασκάλου. Με τα σκούρα του ο διευθυντής του σχολείου. Και να τύχει τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή να γνωρίσει το ρίγος και τη χαρά της πατρότητας.

Ίσως γι αυτό, νωπός πατέρας ο νέος άνθρωπος, προσφωνεί με τόση ζεστασιά τα παιδιά που ζυμώθηκαν μαζί του και , καθώς αυτά τον κοιτάζουν στα μάτια, τον ακούνε να τους λέει ότι από το βλέμμα τους αντλεί αισιοδοξία και θάρρος για καλύτερο αύριο.



Π. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ

Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Έγινε η κηδεία του Απόστολου και Παρασκευής Ντούρμα

Στις 19-5-2011, στις 6 μ.μ.στον Ιερό Ναό η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Άνω Στενή έγινε η κηδεία του Απόστολου και της Παρασκευής Ντούρμα.


Το άτυχο ζευγάρι έχασε τη ζωή του στις 18-5-2011 σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 7 π.μ. περίπου, στη θέση «Αλώνια» στην Κάτω Στενή ενώ πήγαιναν με το αγροτικό τους αυτοκίνητο στο στάβλο που διατηρούσαν στην περιοχή.

Συγκρούστηκαν με Ι.Χ. αυτοκίνητο που οδηγούσε νεαρός από τον Πούρνο.

Η Παρασκευή εξέπνευσε ακαριαία, ενώ ο Απόστολος εξέπνευσε στο Νοσοκομείο της Χαλκίδος λίγες ώρες αργότερα όπου είχε διακομισθεί για να του προσφερθεί η απαραίτητη ιατρική βοήθεια.

Ο Απόστολος και η Παρασκευή Ντούρμα είχαν δύο παιδιά, την Τούλα και το Γιάννη, που είναι παντρεμένοι και διαμένουν στο Αγρίνιο.

Επίσης είχαν8 εγγόνια και 6 δισέγγονα.

Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Τελική βαθμολογία του 1ου ομίλου της Α2 κατηγορίας Ευβοίας

Το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας Ευβοίας τελείωσε και οι Διρφυακές ομάδες που συμμετείχαν έλαβαν τις παρακάτω θέσεις


Οι Καθενοί με 15 νίκες 6 ισοπαλίες και 5 ήττες τερμάτισε στην 3η θέση με 51 βαθμούς και 54-35 τέρματα.

Ο Πισσώνας με 10 νίκες 7 ισοπαλίες και 9 ήττες, τερμάτισε στην 6η θέση με 37 βαθμούς και 47-38 τέρματα.

Η Ένωση Διρφύων με 7 νίκες 10 ισοπαλίες και 9 ήττες τερμάτισε στην 8η θέση με 31 βαθμούς και 35-33 τέρματα.

Να θυμίσουμε ότι η Ένωση Διρφύων έχει προέλθει από τη συγχώνευση των ομάδων Α.Ο.Στενής και Α.Ε.Πάλιουρα.





Α2 Κατηγορία 1ος όμιλος Αγ. Ν….Ι…Η…..Τερμ. Β

1 Καστέλλα 26 18…5…3…..57-16 59

2 Ιστιαία 26 16…8…2…..57-16 56

3 Καθενοί 26 15…6…5…..54-35 51

4 Παντριαδικός 26 .12…7…7…..53-30 43

5 Σκεπαστή 26 .12…5…9…..35-33 41

6 Πισσώνας 26 .10…7…9…..47-38 37

7 Ατρόμητος Βασιλικών 26 ..9…8…9…..36-47 35

8 Ένωση Διρφύων 26 ..7…10…9…..35-33 31

9 Αιδηψός 26 ..9…2..15…..33-47 29

10 ΠΑΟ Πολιτικών 26 ..7…8…11….40-41 29

11.. Άτταλη 25 ..7…6.. 13…..28-37 27

13 Ευβοϊκός Γουβών 26 ..6…5…15…30-67 23

12 Αστέρας Βατώντα 26 ..6…4…16…26-52 22

14 Μακρυκάπα 26 ..3…9…14…23-55 18

Τρίτη 17 Μαΐου 2011


Αμφιθέα (Γίδες)
Γράφει ο Αντώνιος Αντωνίου του Ευαγγέλου



Εφ' όσον πρόκειται να γράψω για ένα τόπο που αφορά μία κοινωνία ανθρώπων και συγκεκριμένα, σε ένα χωριό, προσπαθώντας να ανακαλύψω τις ρίζες και την ιστορία του, θα πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός.

Τα στοιχεία και οι πληροφορίες απαιτούν αυστηρό έλεγχο και σοβαρή κριτική. Δεν επιτρέπεται ενθουσιασμός, ούτε απόκρυψη της πραγματικότητας, διότι αν υπεισέρχονται τέτοια κίνητρα, απομακρυνόμαστε από την αλήθεια.

Αναδιφώντας Αρχεία, ιστορικά στοιχεία και μεγάλες εγκυκλοπαίδειες, συνάντησα πολύ λίγα γραπτά κείμενα, για ένα τόσο μικρό τόπο και χωριό όπως είναι η Αμφιθέα (πρώην Γίδες) της Επαρχίας Χαλκίδας του νομού Ευβοίας.


Ιστορικές πηγές:

Το μεγάλο εγκυκλοπαιδικό λεξικό του Ελευθερουδάκη εκδόσεως 1928, στις 11.530 πυκνογραμμένες σελίδες του, που ισοδυναμούν σε περισσότερες από 100.000 σελίδες σημερινών μεγάλων βιβλίων, αναφέρει: «ΓΙΔΑΙΣ» (ΓΙΔΕΣ). Έδρα της ομώνυμου κοινότητος, εν τη επαρχία Χαλκίδος του νομού Ευβοίας, έχουσα 254 κατοίκους» (Τόμος 3ος σελίδα 915, εκδόσ. 1928).

Η μεγάλη ελληνική εγκυκλοπαίδεια, 30 τόμοι, 28.000 σελίδες περισσότερες από 170.000 μεγάλων βιβλίων (του Παύλου Δρανδάκη) αναφέρει: «Αμφιθέα Χωρίον της Επαρχίας Χαλκίδος του νομού Ευβοίας, μέχρι 26.7.1954, ονομαζόμενον Γίδες. Κάτοικοι του νομού Ευβοίας, μέχρις 26.7.1954, ονομαζόμενον Γίδες. Κάτοικοι (το 1950) 407. Έδρα Κοινότητος. Υψόμετρον 240 μέτρα».

Γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι, εντός 22 ετών (1928-1950), οι κάτοικοι από 254, αυξήθηκαν στους 407, ήτοι αύξηση του πληθυσμού κατά 2,31% ετησίως. Αντίθετα, τις τελευταίες δεκαετίες, ο πληθυσμός μειώνεται επικίνδυνα, με τάση ερημώσεως του χωριού.

Η μεγάλη ελληνική εγκυκλοπαίδεια του Παύλου Δρανδάκη αναφέρει μεταξύ άλλων για την Εύβοια:

«Η ιστορία της αρχαίας Εύβοιας συγκεντρώνεται περί την ιστορίαν των δύο σπουδαιότατων πόλεων αυτής, της Χαλκίδος και της Ερέτριας. Γενικόν όμως ιστορικόν γεγονός δια την Εύβοιαν είναι η υποταγή της νήσου εις τους Αθηναίους, οι οποίοι, κατοικούντες εις άγονον Χώραν, προσειλκύθησαν ενωρίς από την ευφορίαν αυτής (της Ευβοίας). Αφού ενίκησαν το 506 προ Χριστού τους Βοιωτούς και τους Χαλκιδείς επέβαλον εις την μεγάλην νήσον την κυριαρχιαν αυτών και μετώκησαν εις τας γαίας των ευγενών της Χαλκίδος 4.000 Αθηναίους κληρούχους, εις μάτην δε αργότερον επροσπάθησαν οι Ευβοείς να αποστατήσουν από τας Αθήνας. Ο Περικλής κατόρθωσε (το 446 π.Χ.) και καθυπέταξε πάλιν την νήσον, εκδιώξας δε τους Ιστιαίους, εγκατέστησεν εις την Χώραν των τους Αθηναίους Κληρούχους». Η Εύβοια ήτο σχεδόν πάντοτε με τους Αθηναίους είτε αναγκαστικά είτε με συμμαχίες.

Αργότερα υπετάγη στους Μακεδόνες και ύστερα στους Ρωμαίους. Κατά τους Μεσαιωνικούς χρόνους η Εύβοια ήτο κυρίως Ενετοκρατούμενη. Τέλος, μετά τους Ενετούς περιήλθε στην κατοχή των Τούρκων και υπέμεινε σκλαβιά 400 περίπου χρόνων.

Ό,τι ελέχθη πολύ περιληπτικά για όλη την Εύβοια, ισχύει και για το τμήμα αυτής, το χωριό Αμφιθέα.


Ειδικότερα για την Αμφιθέα, θα αναφερθώ και στην παράδοση.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΡΕΤΡΟ

Όσοι είστε 48-49 χρονών έως και 55-56 χρονών, κατάγεστε από την Άνω Στενή και φοιτήσατε στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Στενής, κοιτάξτε αυτή την φωτογραφία.


Μπορεί να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας.

Κλιματολογικά στοιχεία Στενής για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο 2011


Μάρτιος 2011

Θερμοκρασία μέση μηνός 8,1

Θερμοκρασία μεγίστη 11,9 (28-3-2011)

Θερμοκρασία ελαχίστη -3 (9-3-2011)



Άνεμοι επεκράτησαν Βόρειοι-Βορειοανατολικοί

Μέγιστη ταχύτητα 104 χιλιόμετρα (11 μποφόρ)



Ύψος βροχής 145,6 χιλιοστά

Ύψος χιονιού 30 εκατοστά (8-3-2011)



3 σταθμοί με τη μεγαλύτερη βροχόπτωση το τρίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου-Μαρτίου

Φαράγγι Σαμαριάς 1347,8 χιλιοστά

Ζαγορά Πηλίου 1069 χιλιοστά

Στενή Ευβοίας 990.....χιλιοστά





Απρίλιος 2011-05-03

Θερμοκρασία μέση μηνός 11

Θερμοκρασία μεγίστη 24,1 (9-4-2011)

Θερμοκρασία ελαχίστη 3,4 (12-4-2011

Μέση θερμοκρασία Απριλίου

περιόδου 2000-2010 14

Ύψος βροχής 141,4 χιλιοστά

Άνεμοι βόρειοι-βορειοανατολικοί

Μέγιστη ταχύτητα 78,9 χιλιόμετρα ανά ώρα

Ύψος βροχής από 1-1-2011 μέχρι σήμερα

Φαράγγι Σαμαριάς 1413

Ζαγορά Πηλίου 1165

Στενή Ευβοίας 1055

Ανώγεια 701

Μαύρο λιθάρι Φωκίδος 665



Ενημέρωση

Ο Μετεωρολογικός Σταθμός μεταφέρθηκε από το κτίριο του Δημαρχείου, στον Ξενώνα «Βασιλική», λόγω της καλύτερης θέσης του



Η διεύθυνση είναι http://penteli.meteo.gr/stations/steni



Επίσης έχει τοποθετηθεί live camera εναλλάσσεται δε η εικόνα κάθε 15 sec





Επιμέλεια

Δημήτρης Μπεληγιάννης

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Επιστολή του Νίκου Χασάνδρα στα Διρφυακά Νέα.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΤΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ


ΤΑ ΔΙΡΦΥΑΚΑ ΝΕΑ

Εκδότη και Δ/ντή

Κο Ιωάννη Γιαννούκο

Στενή Ευβοίας



Αγαπητέ Γιάννη,

Διαβάζω με προσοχή, αγάπη και ενδιαφέρον την εφημερίδα ¨ΔΙΡΦΥΑΚΑ ΝΕΑ¨ που εκδίδεις και κατά την ταπεινή μου άποψη αποτελεί στολίδι και γίνεται πεδίο προβληματισμού, κρίσης και αναζήτησης της ιστορίας του πολιτισμού, της εθνικής μας ταυτότητας, των πολιτικών αξιών και γενικά των αρχών που διαχρονικά πρέπει να διέπουν την κοινωνία μας.

Σήμερα που αμφισβητούνται οι ιδέες, τα σύμβολα, η καταγωγή μας, η ιστορία, η κοινωνική συνοχή, σήμερα που η χώρα μαστίζεται με την χειρότερη από το τέλος του εμφυλίου πολέμου οικονομική κρίση και ο λαός χειμάζεται από την ανεργία, τον κομματικό και κυβερνητικό αμοραλισμό, είναι μια όαση παρηγοριάς η δική σου αρθρογραφία στα κοινά δρώμενα.

Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Οι κλεμμένες τοιχογραφίες από την Στενή στο Βυζαντινό Μουσείο


Μία έκθεση που πρέπει να την δουν οι περισσότεροι Ευβοιώτες και όλοι οι Στενιώτες πραγματοποιείται από τις 17 Μαΐου μέχρι τις 30 Ιουνίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Πρόκειται για την περιοδική έκθεση «Τοιχογραφίες από την Παλαιοπαναγιά Ευβοίας: η επιστροφή».

Στην έκθεση παρουσιάζονται επτά αξιόλογες τοιχογραφίες του 16ου αιώνα από τον βυζαντινό ναό της Παλαιοπαναγιάς στη Στενή Ευβοίας, οι οποίες είχαν βιαίως αποσπασθεί από το μνημείο στη δεκαετία του ‘70.

Σε μνήμη Μπεληγιάννη Δημητρίου


Σε ηλικία μόλις 52 ετών απεβίωσε ο Δημήτρης Μπεληγιάννης στις 8-5-1995





Στην πιο καλή του ηλικία, έφυγε τόσο ξαφνικά, που όλοι οι συγγενείς και φίλοι ακόμα δεν μπορούν να το πιστέψουν. Και να σκεφτούμε ότι έχουν περάσει 16 ολόκληρα χρόνια.

Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Θες να κάνεις μήνυση γιατί σου διέρρηξαν το σπίτι; πληρώνεις πλέον 100 ευρώ


Ευτυχώς τουλάχιστον ο νομοθέτης προέβλεψε και παρέλειψε τη τελευταία στιγμή το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από την σχετική φοροεισπρακτικού χαρακτήρα διάταξη.

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Έφυγε από κοντά μας η Χριστίνα Πέτρου

Στις 5-4-2011 απεβίωσε η Χριστίνα Πέτρου, σε ηλικία 79 ετών και η νεκρώσιµη ακολουθία έγινε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αµαρουσίου, όπου παραβρέθηκε πλήθος φίλων και συγγενών.



Η Χριστίνα Πέτρου γεννήθηκε το 1932 στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ήταν κόρη της Βασιλικής και του Νικολάου Απέργη, ο οποίος είχε το κεντρικό βιβλιοπωλείο στην πλατεία Νέας Φιλαδέλφειας. Η Χριστίνα παντρεύτηκε το 1962 τον Αναστάσιο Πέτρου, που είναι γιος του Πέτρου Πισινάρα και της Θεοδώρας Παλαιολόγου και απέκτησαν δύο παιδιά τον Σταύρο και την Θεοδώρα.



Ο Σταύρος είναι πτυχιούχος Δασολόγος του ΑΠΘ, Επιθεωρητής Δασολόγος στη ΔΕΗ παντρεµένος µε την Αργυρώ Κουρµπέτη του Ιωάννη και της Ειρήνης Βλάχου, µε την οποία έχουν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Τάσο και τον Γιάννη.



Η Θεοδώρα εργάζεται ως προγραµµατίστρια/αναλύτρια στη µμηχανογράφηση της ΔΕΗ και έχει και πτυχίο Πολιτισµολόγου από το Πανεπιστήµιο.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Από τις 2 Μαΐου σταμάτησαν τα μαθητικά δρομολόγια

Από τις 2 Μαΐου, δεν θα πραγματοποιείται κανένα μαθητικό δρομολόγιο και στα τακτικά δρομολόγια των ΚΤΕΛ οι μαθητές θα έχουν έκπτωση 50% στα εισιτήρια.




Η οικονομική κατάσταση στα ΚΤΕΛ της Στερεάς Ελλάδας, είναι τραγική. Το αρμόδιο Υπουργείο όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα τους είχε υποσχεθεί πολλές φορές ότι θα καταβάλει τα οφειλόμενα του 2010 για τη μεταφορά των μαθητών, ωστόσο κάθε φορά την τελευταία στιγμή κάτι γινόταν και τα χρήματα δεν έρχονταν.



«Είναι πλέον υπεράνω των δυνατοτήτων μας», δηλώνουν, «αφού δεν θα υπάρχουν χρήματα, ούτε για πετρέλαιο στα λεωφορεία!».







Κατά τ΄ άλλα, η κατάσταση στα σχολεία είναι τραγική. Τα παιδιά μεταφέρονται από τους γονείς με ιδιωτικά μέσα. Όσοι γονείς δεν μπορούν, λόγω ωραρίου εργασίας κ.λ.π. υποχρεώνονται σε άλλους για να τους μεταφέρουν τα παιδιά.







Στο σχόλασμα των σχολείων επικρατεί η ίδια κατάσταση.. Και για πολλά παιδιά που οι γονείς τους αδυνατούν να τα παραλάβουν στην ώρα τους ή δεν έχουν συνεννοηθεί με άλλους, αναγκάζονται οι εκπαιδευτικοί να περιμένουν στο σχολείο μία και πλέον ώρες μέχρι να έρθουν οι γονείς τους.

Αυτή η κατάσταση επικρατεί τώρα,

Σκεφτείτε του χρόνου που τα δρομολόγια θα είναι περισσότερα, λόγω των αθρόων συγχωνεύσεων.

Αυτό δεν είναι εκπαιδευτική πολιτική,

Αυτό είναι –Θου Κύριε- του Κουτρούλη ο γάμος.