ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΣ

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Με τρεις αντιδημάρχους ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων? ή με πέντε εκ των οποίων θα πληρώνονται οι τρεις?

(Διαβάστε τα δύο παρακάτω άρθρα)

Με τρεις Αντιδημάρχους ο Δήμος Διρφύων-Μεσσαπίων

Το πολυνομοσχέδιο που ετοιμάζεται στα πλαίσια του Καλλικράτη 2, από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να επιλύσει προβλήματα στην αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, προκαλεί πολλές αντιδράσεις και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πετύχει το στόχο του. Ένα από τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου φέρνει τα πάνω κάτω και στον αριθμό αντιδημάρχων, καθώς περιορίζει δραστικά τον αριθμό τους. Ειδικότερα, το άρθρο 59 του ν.3852/2010 σε σχέση με την προτεινόμενη αντικατάσταση έχει ως εξής: Σε δήμους με πληθυσμό έως πέντε χιλιάδες κατοίκους (5.000) ορίζεται ένας αντιδήμαρχος, αντί για δυο που ήταν. Στους δήμους με πληθυσμό από πέντε χιλιάδες έναν (5.001) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) κατοίκους ορίζονται έως δύο αντιδήμαρχοι, ενώ ήταν τέσσερις με τον νόμο του «Καλλικράτη». Στους δήμους με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες έναν (20.001) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) κατοίκους ορίζονται έως τρεις αντιδήμαρχοι, από πέντε που ίσχυε. Από πενήντα χιλιάδες έναν (50.001) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους ορίζονται έως τέσσερις αντιδήμαρχοι, από έξι που ισχύει τώρα. Στους δήμους με πληθυσμό εκατό χιλιάδες έναν (100.001) κατοίκους έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) κατοίκους ορίζονται έως πέντε (5) αντιδήμαρχοι, από 8 που είναι σήμερα. Στους δήμους με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων, ορίζονται έως έξι.(6)

Δεδομένου ότι ο πληθυσμός του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων κατά την απογραφή του 2011 ανήλθε στις 21.064 χιλιάδες ο Δήμος θα έχει τρεις θέσεις αντιδημάρχων αντί για πέντε που είχε μέχρι τώρα.

Χωρίς μισθό από το 2013 οι επιπλέον αντιδήμαρχοι

Οριστικά, δεν αλλάζει ο αριθμός των αντιδημάρχων όπως είχε συμφωνηθεί στην πρόσφατη συνάντηση της ΚΕΔΕ με την πολιτική.ηγεσία του υπ. Εσωτερικών.Ωστόσο, οι «πλεονάζοντες», σύμφωνα με την αρχική διάταξη του «Καλλικράτη 2»,αντιδήμαρχοι δεν θα λαμβάνουν αντιμισθία από 1.1.2013. Θα λαμβάνουν όμως κατ' εξαίρεση αμοιβή για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και των επιτροπών, αμοιβή η οποία, σημειωτέον, καταργείται, με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών (Ρύθμιση υπ' αριθμόν 5).
Αυτό προβλέπει διάταξη του εφαρμοστικού νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να εξοικονομηθούν τα υπόλοιπα 17 εκατ. για φέτος από τα συνολικά περίπου 35 εκατ. ευρώ που προέβλεπε το «Μνημόνιο 2» με βάση την αρχική διάταξη για τη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα υπόλοιπα 17-18 για φέτος εξοικονομούνται από τη μείωση κατά 10% των μισθών των αιρετών και των συμβούλων τους.

Και που είστε ακόμα. Μπορεί να έχουμε και συνέχεια.
Αυτές οι αλλαγές επί αλλαγών που συντελούνται και οι απανωτές τροποποιήσεις νόμων δείχνουν την προχειρότητα και τη νευρικότητα που κατέχει αυτό το χρονικό διάστημα την πολιτική μας ηγεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: